Primalivet

Vesak – Buddhas födelse

Buddhismen har många festivaler som i princip följer Buddhas läror och hans liv, och medan alla festivaler är lika viktiga för buddhistiska anhängare så står Vesak – festivalen för Buddhas födelse, liv och död – högst av alla. Detta är den dag då alla buddhister samlas och spenderar dagen i fridens, glädjens, eftertankens och förnyelsens tecken. Vesak firas traditionellt den 21:a eller 22:a maj beroende på vilket land festivalens håll i, och dagen går åt att meditera, studera de åtta buddhistiska träningsreglerna, äta vegetariskt (då man lovar att inte döda något levande väsen under denna dagen), skänka till välgörenhet och “rena” buddhastatyer genom att tvätta dem som en symbolisk handling.

Man släpper också ut djur som lever i fångenskap i vissa buddhistiska länder för att symbolisera frigörandet av alla de varelser som idag lever i fångenskap, torteras eller på något sätt är frihetsberövade, både fysiskt och mentalt.

vesak_day_2555

Som med i princip alla andra buddhistiska festivaler så sker det ingen typ av maskerad, men man klär “ned sig” i form av en vit, lätt klädsel som symboliserar renhet och enkelhet, i led med buddhistiska läror och för att hedra Buddhas inträde i denna världen som nyfödd, hans väg till nirvana och hans död som en ren och upphöjd varelse.

Att fira Vesak även här i Sverige är dessvärre inte en vanlig förekommelse, men det kan göras, och det kan rekommenderas. Att spendera en dag åt att fördjupa sig i buddhismens läror, att meditera och tänka över sin plats i livet, och äta vegetariskt är alla aspekter av vårt västerländska leverne som kan appliceras på vår vardag, men som vi glömmer av i vår stress. Ett tips vore därmed att ta ett steg tillbaka, slå sig till ro i maj och ge efter för en dag av eftertanke och lugn. Det gör med allra största säkerhet under för ens mentala tillstånd, och kan föra med sig något gott i form av nya rutiner som man kan få upp ögonen för när man firar Vesak.

Vill du som läser leva dig in i upplevelsen fullständigt och kanske även klä ut dig till en buddhistisk munk så finns kläder att finna i utvalda maskeradbutiker, eller så kan du höra med dina lokala klädbutiker.