Primalivet

Hjärtchakrat

I buddhism och hinduism finns det ett antal punkter i den del av kroppen där egot, sinnet och intelligensen möts. Mellan dessa punkter rör sig de energi som bildar din helhet. De kallas för chakran och kopplar samman särskilda funktioner. Både tibetansk och tantrisk buddhism är tydliga med att man måste komma i kontakt med varje enskilt chakra för att kunna gå vidare. Intressant nog speglas samtliga av en fysisk del av kroppen.

  • Rotchakrat finner man vid slutet av ryggraden. Det är grunden för hela den mänskliga energin.
  • Sakrala chakrat är beläget i magen alldeles under naveln. Det styr den känslomässiga balansen.
  • Solarplexuschakrat finns en bit nedanför bröstet. Här hittar man mycket av den fysiska energin.
  • Hjärtchakrat finns inte helt oväntat i mitten av bröstet. Det är avgörande för tillit, kärlek och samhörighet.
  • Halschakrat sitter nedanför käken. Det påverkar ditt sätt att kommunicera och göra dig förstådd.
  • Tredje ögats chakra finns mellan ögonbrynen. Det styr ditt centrala nervsystemet och är avgörande för din förmåga att fatta beslut.
  • Kronchakrat finner man på hjässan. Mitt på huvudet. För att komma i kontakt med detta måste först övriga chakran vara öppna. Det kontrollerar den andliga upplevelsen.

 

chakra

Hjärtchakrat är kanske det som vi enklast kan göra oss medvetna om. Hjärtat slår hela tiden. Det krävs inte mycket för att känna det. Egentligen är det otroligt att hjärtat under en livstid slår ungefär 2.2 miljarder gånger. Inte så konstigt att det blir slöare med tiden. Om hjärtat av någon anledning stannar så är det sjuttio procent chans att man överlever med hjälp av en hjärtstartare. Utan en sådan är chansen att överleva endast tio procent. Att hålla alla chakran i balans är inte något som sker automatiskt. Det är en evigt pågående del av livets cykel.