Primalivet

8 sätt att rena din själ med hjälp av terapi och buddism

8 anledningar att gå i terapi

 

Än idag tycker vissa att gå i terapi inte är något bra. Att gå i terapi betyder att du har en psykisk sjukdom, att du är störd i huvudet. Men nej – terapi är bra! Terapi är till för att hjälpa dig, med vad som helst. Du behöver inte vara deprimerad eller varit med om något traumatiskt för att vända dig till en terapeut, du kan vända dig till en terapeut för att t.ex. bli en bättre förälder eller lära dig att älska dig själv. Om du behöver prata med någon ej närstående så släpp alla tankar om att terapi skulle vara något dåligt och bara boka en tid!

Här är 8 anledningar att gå i terapi (du behöver så klart inte gå i terapi för detta, men det kan vara det första steget i rätt riktning):

 

  1. Du vill älska och acceptera dig själv

Många människor har svårigheter med detta, och det betyder inte nödvändigtvis att de är deprimerade eller har någon annan form av psykisk ohälsa. Terapi kan hjälpa dig att få ett bättre självförtroende och lära dig praktiska sätt att göra din lycka till en prioritet. När du väljer terapeut är det viktigt att välja en med adekvat kompetens. Tyvärr, som många tror, är det oftast inte en psykolog du behöver, utan en terapeut med åtminstone steg 1 utbildning i KBT.

 

  1. Du vill göra ett bra äktenskap till ett fantastiskt äktenskap

Många förhållanden fungerar i praktiken, men de är inte längre roliga. Parterapi kan hjälpa er att förbättra er kommunikation och sätta upp sätt att få tillbaka passion och spänning i ett äktenskap.

 

  1. Du vill bli en fantastisk förälder

Många av oss, trots att vi förnekar det, börjar ta hand om våra barn på samma sätt som våra föräldrar tog hand om oss. Terapi kan hjälpa dig att komma ur detta och bli den föräldern som du vill bli (och som dina barn behöver). Vi menar inte att dina föräldrar gjorde ett dåligt jobb, men alla barn är olika och sättet du blev uppfostrad på kanske inte funkar lika bra på dina barn.

 

  1. Du vill lyckas med ditt karriärval

Du säger att du inte är nöjd med där du är i livet just nu, varför försöker du då inte satsa på något annorlunda? Håller rädsla, hårt arbete eller interpersonell konflikt dig tillbaka? Terapi kan då hjälpa dig att på ett hälsosamt sätt ändra din karriär.

 

  1. Du vill förstå meningen med ditt liv

Många terapeuter älskar att hoppa in och försöka hjälpa dig att klura ut vem du är på ett mycket djupare plan, att hjälpa dig hitta de passioner som ligger gömda nånstans under all stress från vardagen. Många av oss tappar ibland taget om våra drömmar och mål och ser bara alla ”måsten”. Låt då en terapeut hjälpa dig att hitta det du verkligen brinner för och hur du ska nå dina drömmar och mål.

 

  1. Du vill ha en timme i veckan då du helt och hållet fokuserar på dig själv

När du går i terapi så är det du som är huvudfokuset. Där du kan utforska dig själv, gå djupare in i dina tankar och känslor, eller bara sitta och ”vara” ett tag. Det här är viktigt att göra, att fokusera på oss själva, och glöms lätt bort i vår värld idag. Att gå en timme i veckan till en terapeut ger dig den tid du behöver för att fokusera på dig själv.

 

  1. Du vill nå ett träningsmål

Terapeuter är inte så ofta även personliga tränare, men det är allmänt förstått att fysisk hälsa är lika mental som den är fysisk. Terapi kan hjälpa dig att komma över spärrarna som hindrar dig från att nå dina träningsmål.

 

  1. Du vill släppa taget och förlåta

Att hysa agg över något eller någon kan ge seriösa fysiska, emotionella och relationella konsekvenser. Genom terapi kan du lära dig att lösa dessa problem för dig själv och gå vidare.