Primalivet

Att använda olika örter för att må bra

Något som för länge sedan har stått helt klart för alla de som litar på naturen och naturmediciner samt för alla läkare, är att örter fungerar som verktyg att skapa olika reaktioner. Här kommer det då att finnas massor med olika exempel på detta. Nu är det väl kanske inte så att alla de som jobbar inom riktig medicin och vården, sätter den största tilliten till detta, utan det är mera något som faller inom ramen för det du finner i hälsokostaffären. Hur som helst är det många olika växter och örter som bevisligen är bra att använda för olika saker. Trots detta är det många gånger så att de som använder dem i yrkeslivet kallas för kvacksalvare.

Du kan själv använda örter

Ja, du vet väl att det finns något som sedan länge kallas för husmorsknep. Detta är ju de olika idéer och behandlingar för saker som kanske din gamla mormor eller farmor använda på sina barn. Ja, kanske är det till och med så att detta gått i arv till både dina föräldrar och dig själv. Det hela beror ju naturligtvis på hur bra dessa fungerade. Det finns ju faktiskt några bra och dokumenterade knep som fungerar på de flesta vid olika situationer. Nedan ser du några exempel på detta.

  • Té med humle: Denna ört har egenskaper som är sövande och stimulerar aptiten. Detta gör den perfekt till att skapa ett té med humle (från pgw.se) i. Här kan detta sedan användas för alla de som har svårt att sova om natten, vilket då berör den sövande effekten. Samtidigt kan ett humleté även användas för de som tappat delar av aptiten, då du innan sömnen infinner sig även känner dig hungrig.
  • Kamomillté: Några av ingredienserna i kamomill té är eteriska oljor. Dessa har en avslappnande effekt på din kropp genom att dämpa oro och lugna ditt nervsystem. Detta té sägas också vara effektivt mot sömnproblem. Här kommer denna brygd även att kunna hjälpa en orolig och stressad mage. Här anses dessa effekter vara framkallade av att en flavonoid kopplar upp sig emot vissa av hjärnas receptorer.
  • Persilja mot tandvärk: Ja, det är inte bara bra att äta persilja för att du ska få i dig den viktiga mängd järn som din kropp behöver. Om du har fått tandvärk så kommer denna grönsaksväxt att ha antiinflammatoriska egenskaper. Detta leder till minskat obehag i det inflammerade området. Rekommendationen är att tugga en färsk bit persilja flera gånger per dag.
  • Ingefära mot illamående: I detta fall finns det tabletter med ingefära, eller så kan du riva själv och göra eget ingefära té. Detta dricker du sedan vilket kommer att ge en snabbare matsmältning. Detta resulterar då i att kroppen gör sig av med gaserna som finns i tarmen, vilket då även skapar en positiv effekt mot illamående.

Summan av kardemumman

Ja, nu kommer det som låter lite komiskt. Vad blir summan av kardemumman? Jo, naturligtvis blir detta, om du ser till det klassiska uttryckets mening, att du i vissa fall inte behöver gå till doktorn för att finna botemedel som verkligen fungerar. Här kan du ju få ett prima liv i alla fall, helt utan artificiella medicinska droger på recept av din doktor som inte räknas till kvacksalvarna. Hur som helst så kan du själv vara kvacksalvare och dra nytta av summan av kardemumman. Det handlar helt enkelt om att kardemumma har egenskaper som är antibakteriella, slemlösande samt värmande. Detta gör att du kan använda denna krydda när du har en förkylning eller halsinfektion.